Cool Rentals (meubelcleaner)

Henriëtte Bouwman uit Garderen werkt nu vier jaar bij de Bouwman Groep. Zij coördineert de schoonmaak van Cool Rentals. “Ik werk in de wasstraat als meubelcleaner. Cool Rentals houdt zich bezig met het verhuren van koel-/ vriesmeubelen. Dit zijn de koelingen en vriezers die je in de supermarkt tegenkomt, waarin de actieproducten liggen. We hebben wel 20 tot 30 soorten koelingen en vriezers. Dit zijn meubelen van de klant en van onszelf, voor verkoop en verhuur. Je komt van alles tegen en iedere koeling moet anders gereinigd worden.” Als ‘meewerkend voorvrouw’ regelt Henriëtte het werk en de planning en reinigt de koelingen. “Het is meer dan alleen schoonmaken met een sopje: je opent de koeling, haalt de ventilatoren eruit, de bedrading reinigen we met lucht en ook de hogedrukspuit komt er aan te pas. Ik houd van het robuuste. Soms kom ik dingen tegen die ik niet ken. Je leert in de praktijk door te doen.” De afdeling telt nu vier personen. We zoeken een fulltimer of twee parttimers. Om een goede indruk te krijgen, kun je het beste een dagje meelopen.” Henriëtte herkent de familiecultuur. “Mijn man Evert is ooit met Gert begonnen in de koelingen en vriezers. Zodoende ben ik ook in aanraking gekomen met dit werk. Evert en ik hebben een café gehad in Garderen; een aantal van deze medewerkers werken nu ook bij de Bouwman Groep. Men kent en helpt elkaar.

Bouwman Cargo Solutions (logistiek)

Eduard Franken uit Nunspeet is chef expeditie van Bouwman Cargo Solutions BV. Hij zit al vanaf zijn 16e in het transport en is nu 3,5 jaar werkzaam bij de Bouwman Groep. Bouwman Cargo Solutions is het zelfstandig transportbedrijf, dat zorgt dat de koelingen van de winkels of beurzen naar het magazijn komen en weer terug gaan. Het transportbedrijf heeft drie man op de planning, zestien chauffeurs en zes heftruckchauffeurs in het magazijn en een administratief medewerker. Eduard houdt zich bezig met de logistiek op de vloer: “Dit is het laden en lossen van de auto’s en de in- en uitgaande goederenstroom in de gaten houden. Wat moet weg en wat komt binnen; daar zit een hele transportplanning achter. Je staat hier eigenlijk nooit stil. De logistiek groeit hard, de handel in koelingen wordt groter. Soms moet het snel, dan is het onverwacht. Als koeling in een winkel stilvalt, moet je direct reageren en nieuwe koelingen laden. Je moet wel wat stressbestendig zijn en rustig blijven in de hectiek. Ook de diversiteit in goederen maakt het leuk: dat gaat van bouwmaterialen tot heel grote koelingen, maar wel allemaal specialistisch. Bij ons is het geen palletwerk.” De logistieke afdeling zoekt een allround heftruckchauffeur met ervaring. “Bijvoorbeeld een jongen die in stukgoed transport heeft gezeten en wat hectiek om zich heen gewend is.” Deze logistieke BV is erkend leerbedrijf. Eduard begeleidt een BBL-leerling van Landstede die leert voor logistiek teamleider. “Die jongen vindt het fantastisch, vier dagen hier werken en een dag naar school.”

Estem BV (medewerkster LED)

Samantha van Essen uit Uddel is een mooi voorbeeld van een jonge gemotiveerde medewerkster die zich in vijf jaar tijd enorm sterk ontwikkeld heeft binnen de Bouwman Groep. Daardoor heeft zij nu een leidinggevende rol op de LED afdeling van Estem BV. Samantha is in 2016 bij de Bouwman Groep begonnen als productiemedewerkster LED. “Ik ben hier gekomen via mijn tante. Wij maken de LED-armaturen voor de koelingen en droogstellingen in de winkels. Dat is wel technisch werk: we produceren zelf voor onze klanten custom kabels in diverse kleuren en maten voor aan de LED armaturen. Daarnaast produceren wij ook onze eigen kabelbomen voor de koelmeubels en droogstellingen, zodat de LED armaturen gemakkelijk aangesloten kunnen worden. Technisch inzicht is handig en het draaien van kleine schroefjes is priegelwerk, maar je kunt dit gewoon leren.” De R&D manager houdt alle ontwikkelingen op de markt in de gaten. Zo is de schakelbare LED een nieuwe ontwikkeling. “Door te schakelen tussen wit licht en vleeslicht kun je de producten beter presenteren en hoef je de koelingen niet om te bouwen.” Samantha is de jongste van de afdeling die bestaat uit zes dames. Ze is beloond voor haar groei in het bedrijf met een nieuwe rol. “Ik mag de afdeling nu aansturen en zorgen dat de orders op tijd beneden gereed staan voor de volgende dag. Het is mooi dat ik veel verantwoordelijkheid krijg. Ik kan binnen het bedrijf hogerop komen en doordat ik meer uitdaging krijg, blijft het werk leuk. Het is daarnaast hartstikke gezellig. We zijn een sterk team dat goed met elkaar kan. We gaan met onze afdeling regelmatig barbecueën of een dagje weg.”

Bouwman Bedrijfskoeling BV (monteur binnen- en/of buitendienst)

Dennis Folkers is manager bij de Bouwman Bedrijfskoeling BV. Hij woont in Vries, tussen Assen en Groningen, en is een van de noorderlingen bij de Bouwman Groep, waar hij nu bijna negen jaar werkt. “Het begon met een servicetak opzetten voor meubeltechnisch onderhoud voor de regio Noord Nederland. Ik wilde graag uit de buitendienst en kreeg de kans om naar binnen te gaan om een compleet nieuwe afdeling op te zetten. De binnendienst is nu volledig gericht op het service en onderhoud van stekkerklaar koel- en vriesmeubelen: de bekende actiemeubelen in de supermarkt. We hebben een plan opgezet om de winkelvloer te ontzorgen en alles hier in onze gemoderniseerde werkplaats te repareren, schoon te maken en startklaar te maken. Hiervoor is Dennis op zoek naar technisch personeel in de brede zin. “Op mijn afdeling zijn we nu met drie man in de werkplaats, waarbij ik nog steeds meewerk. Technisch personeel is moeilijk te vinden en er is veel werk. Wij zoeken dan ook naar mensen die hun handen uit de mouwen willen steken, affiniteit met techniek hebben en inzicht hebben”.

Jarco Bravenboer uit Garderen werkt 14 jaar bij de Bouwman Groep. Hij begon als monteur binnen- en buitendienst en is doorgegroeid naar manager Bedrijfskoeling. “Ik was leerling monteur en heb veel opleidingen gehad bij de Bouwman Groep. Van eerste monteur werd ik hoofdmonteur en manager bedrijfskoeling”, vertelt hij. Revisie in de werkplaats houdt in het reviseren van occasion koelmeubels. “Door deze gedemonteerde meubels op te knappen geven we ze een tweede leven. Daarnaast bereiden wij zowel revisie als nieuwe koelmeubels voor om ze zo snel mogelijk in de winkel te kunnen plaatsen, dit noemen wij pre fabricage. Daarom zoeken wij zowel voor de buiten- als binnendienst mannen en/of vrouwen die van aanpakken weten en open staan voor opleidingen. Doorgroeimogelijkheden zijn hier zeker aanwezig.